Journey in Life: 04/25/21

Search This Blog

Sunday, April 25, 2021

Luôn có những gã sếp như thế

chức danh mới của hoàng tôn harry 'chief impact officer', gọi tắt chimpo nghĩa là penis (đầu bu...i) theo tiếng nhật... :D
-----
Prince Harry has got himself a new job as 'Chief Impact Officer’ at a mental health start-up in California, a position which is known as a ‘chimpo’ in business circles.

Congratulations to him – but it’s getting attention for the wrong reasons in Japan.


Japanese news site SoraNews24 reported that people were laughing at the job title, saying things like ‘I bet this news made junior high school boys happy’ and ‘It doesn’t matter what age you are, the word ‘chimpo’ always raises a smile’.

Another said: ‘Imagine if he came to Japan and introduced himself as a ‘chimpo’ to officials? I’d love to see their faces!’

The title isn’t just specific to him, as many companies will have a chimpo.

Thế là tốt hay xấu?

thủ tướng pháp nhận thư chứa đồ lót nữ, 200 cái từ 200 cửa hàng thời trang (biểu tình) phản đối phong tỏa vì covid-19 :D
-----

The imaginative (giàu tưởng tượng) activists (nhà hoạt động) have been sharing pictures online of the various undergarments they have sent Castex, tucked inside an envelope with a letter explaining their grievances (bực tức, bất bình).

The protest, organized by the group Action Culottée, came about after lingerie stores were classed as non-essential businesses, and were therefore forced to close to reduce transmission of Covid-19.

Con đường trở thành siêu cường của Liên Xô

cuộc họp đảng ủy thành phố cảng sevastopol đi tới phần thảo luận, đồng chí bí thư hỏi các đảng viên:

- các quốc gia tư bản như anh, pháp, mỹ... họ rất giỏi, nhưng đố các đồng chí họ thua ta ở chỗ nào?

cả hội trường tìm mãi chả thấy chỗ nào dở để phát biểu, đảng viên trẻ victor giơ tay hăng hái:

- thưa đồng chí, họ chỉ có thể nuôi bò để lấy sữa và làm thịt, họ không thể đào tạo được bò vào xô viết tối cao như chúng ta...

Giai cấp vô dụng

shared from fb đào trung thành,
-----
Useless class

Vì thời gian hạn chế của buổi nói chuyện với sinh viên về Chủ đề "Sinh viên cần chuẩn bị gì cho thời đại 4.0", tôi không có nhiều thời gian để trình bày thêm về vấn đề "useless class", thuật ngữ do sử gia Yuval Harari đề xuất và được quan tâm của nhiều học giả, chính khách toàn thế giới trong bối cảnh sự thất bại của hệ thống được thúc đẩy bởi Brexit, chủ nghĩa dân túy, chủ nghĩa dân tộc, chủ nghĩa cực đoan, làn sóng di cư, khủng hoảng danh tính, sụp đổ sinh thái, gián đoạn công nghệ và dịch bệnh COVID-19.

Bức tranh khá ảm đạm. Harari đề cập đến một "tầng lớp vô dụng mới" (a new useless class) vất vả chống chọi về kinh tế và chính trị để điều hướng trong một thế giới đầy biến động, không chắc chắn, phức tạp và mơ hồ (VUCA). Một lớp người thiếu khả năng bền bỉ (resilience) tinh thần hoặc không đủ điều kiện để làm mới bản thân, không có khả năng học và học lại (relearn), bỏ qua những giáo điều (unlearn) xưa cũ và học thêm các kỹ năng cần thiết trong thế kỷ 21. Những người thất nghiệp và không có việc làm và không chỉ có thế mà còn không có cơ hội được tuyển dụng (unemployable). Một loại người mới mà người ta tạm gọi là Homo Inutilis ('Con người Vô dụng'), từ quan điểm kinh tế và chính trị.

Homo Inutilis hay useless class là hệ quả tất yếu của thời đại với một nền công nghệ tiên tiến, AI, Big data, Công nghệ sinh học, công nghệ Nano, máy tính lượng tử khiến cho một tầng lớp không thể xoay xở để thích nghi với môi trường mới. Đó là sự đáng thương có thể xảy ra ở mọi nơi với tất cả mọi người.

Ủy ban Về các vấn đề xã hội của Quốc hội của Việt Nam, sau khi đã đi khảo sát dịch vụ Grab, đưa ra đánh giá đáng ngại, đến 80% tài xế Grab xe ôm là cử nhân, thạc sĩ thất nghiệp. Sự liên hệ từ "useless class" và Grab theo chiều hướng mà diễn giả nói không ở khía cạnh coi thường những người lao động giản đơn vì Jenny Lê Quế Phương cũng là người lăn lộn, kiếm tiền giỏi thời sinh viên, bản thân tôi cũng là gia sư, chạy bàn, bán nước thời còn sinh viên cách đây 30 năm. Nếu có GRAB thì chắc mình cũng chạy chứ đâu ngán gì!

Mà ở khía cạnh xã hội, việc hình thành tầng lớp Grabber từ cử nhân và thành phần có trí thức khác là sự lãng phí nguồn lực xã hội, của gia đình và chính các bạn cử nhân. Đó là điều đáng buồn hơn đáng trách. Tôi hy vọng các bạn sinh viên sắp ra trường ý thức về điều này.

Trong buổi nói chuyện, tôi cũng chia sẻ thêm về sự thay đổi tư duy, "chuyển dịch hệ hình" (paradigm shifting) - từ dùng của Thomas Kuhn - 7 nguyên tắc của một nhân viên tương lai (Future of Work -Jacob Morgan) và khuyến khích một tinh thần tự học suốt đời.

Lực lượng lao động hiện tại và tương lai cần sự kết hợp chất lượng của thế kỷ 21 gồm các kiến thức nền tảng (đọc viết, toán học, STEM, tài chính, văn hóa và công cụ kỹ thuật số), kết hợp với năng lực nền tảng như sáng tạo, giao tiếp kể chuyện, cộng tác, giải quyết vấn đề phức tạp và phản biện/ tư duy thiết kế và thái độ và tính cách phù hợp như khả năng thích ứng, sự nhanh nhẹn, vui tươi hoặc trò chơi, thử nghiệm, tò mò, trí tưởng tượng, sự đồng cảm, niềm đam mê, định hướng giá trị, khả năng phục hồi tinh thần, tinh thần kinh doanh, tinh thần vượt qua nghịch cảnh (AQ)...

Nếu bạn không cố gắng thì khả năng bạn sẽ rơi vào "tầng lớp vô dụng" (useless class). Có nhiều điều rất khó nghe nhưng là sự thực.

Ấn Độ vỡ trận phòng chống Covid-19

tình hình lây nhiễm Covid-19 và tử vong tại Ấn Độ đã khiến cả thế giới sửng sốt,

từ 20/4, ngày nào cũng hơn 300.000 ca nhiễm, ngày 25/4, có thêm 350.000 ca nhiễm...
-----

Each day, the government reports more than 300,000 new infections, a world record, and India is now seeing more new infections than any other country by far, almost half of all new cases in a global surge.

But experts say those numbers, however staggering (gây sửng sốt; làm choáng, làm kinh ngạc), represent just a fraction (phần nhỏ) of the real reach of the virus’s spread, which has thrown this country into emergency mode. Millions of people refuse to even step outside — their fear of catching the virus is that extreme. Accounts from around the country tell of the sick being left to gasp for air as they wait at chaotic hospitals that are running out of lifesaving oxygen.

The sudden surge in recent weeks, with an insidious (quỷ quyệt, xảo quyệt) newer variant possibly playing a role, is casting increasing doubt on India’s official Covid-19 death toll of nearly 200,000, with more than 2,000 people dying every day.

Nhìn gương Triệu Vy mà dè chừng

Triệu Vy và chồng bị cấm 5 năm hoạt động trên thị trường chứng khoán vì 'thông tin giả mạo lái giá cổ phiểu'.
-----
Billionaire Chinese actress Zhao Wei and her husband have been barred from trading in the mainland stock market for five years and fined by the securities regulator, which cited their disclosure irregularities relating to a takeover bid of a firm.

Zhao and her husband Huang Youlong, through a company they controlled - Tibet Longwei Culture Media Co - made a failed attempt to buy 29.1 percent of Zhejiang Wanjia Co in late 2016. Zhejiang Wanjia was later taken over by another investor and renamed Zhejiang Sunriver Culture Co.

But Tibet Longwei’s bid drew scrutiny of the China Securities Regulatory Commission (CSRC) regarding information disclosure and takeover-financing ability.

The regulator stated that the bid made misleading statements and major omissions in disclosures.

The bidder’s actions “severely impacted market order, hurt medium and small investors’ confidence in the market, and undermined fairness, justice and openness of the market,” the regulator said.

Đừng tin theo lời Mai Phương Thúy phím "ôm hàng"

à, đó là ở china, chính phủ mới đưa ra lời cảnh báo: cần cảnh giác với những người đẹp, celebs quảng bá cho các sản phẩm/dịch vụ tài chính...

còn ở việt nam như nào ko rõ, tự bạn "rút ra bài học" cho mình thôi ;)
-----
The China Banking and Insurance Regulatory Commission (Ủy ban quản lý ngân hàng và bảo hiểm) said Thursday that financial products and services — including peer-to-peer (P2P) lending platforms (nền tảng cho vay ngang hàng), insurance companies, and banking services — advertised by celebrities could be risky and result in losses for buyers. The commission added that individuals should always seek professional information (thông tin chuyên nghiệp) regarding such investments.

If the ambassador (đại sứ thương hiệu) is not able to explain the product they’re endorsing or doesn’t understand its risks, they could mislead (làm mê muội, lầm đường lạc lối) the public,” the statement said.

China’s peer-to-peer lending platforms were particularly popular alternatives to mainstream financial services during their boom in 2017. However, over a span of less than two months in 2018, hundreds closed due to issues ranging from defaulting customers to runaway bosses (chủ doanh nghiệp bỏ trốn), resulting in massive losses for their clients. Then last November, authorities banned such platforms entirely.

Bài trước: Không dễ đâu

Biến tướng của SPAC là niêm yết cửa sau

by long phan, shared via vneconomy,
-----
SPAC (Special Purpose Acquisition Companies) là công ty mua lại với mục đích đặc biệt, thường là các công ty rỗng hay chỉ là công ty vỏ bọc đã niêm yết được sử dụng để huy động vốn mua lại các công ty hoạt động thật, từ đó công ty được mua lại sẽ chính thức IPO và niêm yết. Có thể hiểu niêm yết thông qua SPAC là một hình thức niêm yết cửa sau (back door listing), hoặc thâu tóm ngược (reverse merger), có nghĩa là một công ty thực được mua lại bởi một công ty rỗng.

...quy mô giải ngân của SPAC trung bình khoảng hơn 300 triệu USD (Nguồn SPAC Research), là mức rất dễ tiếp cận đối với rất nhiều doanh nghiệp trên toàn thế giới. Ở khu vực Đông Nam Á, các công ty công nghệ lớn, ví dụ Grab, cũng đang có kế hoạch sử dụng SPAC để IPO và niêm yết trên thị trường Mỹ thông qua sáp nhập với một công ty có tên là Altimeter Growth.

...Vòng đời của một SPAC đúng nghĩa sẽ chỉ là 24 tháng. Bắt đầu từ việc huy động vốn thành lập SPAC và niêm yết, cho đến tìm đối tác để mua lại, hoàn tất thủ tục niêm yết và sau đó sáp nhập để hoà tan SPAC. Trong trường hợp kết thúc thời hạn mà SPAC chưa tìm được đối tác để mua lại thì các cổ đông góp vốn thành lập SPAC có thể sẽ yêu cầu hoàn trả vốn và kết thúc vòng đời của SPAC.

xem thêm ở đây,

"Only to be expected" nghĩa là gì?


"Only to be expected" = chỉ được mong đợi -> nghĩa là điều sẽ xảy ra, điều rất bình thường.

Ví dụ
Throughout April, the markets have been slightly overheated (quá nhiệt) due to a large number of margin and leveraged (đòn bẩy) traders. This caused a runup and the correction was only to be expected. In addition, traders’ anxiety and the overall emotional nature of the crypto markets also may have played a role.

Applications launch from the Start menu, appearing as standard (tiêu chuẩn) windows on your desktop. The mouse pointer and window tools do switch to Linux versions in those windows, but that's only to be expected.

A sense of desperation (tuyệt vọng) grips capital Delhi and several other cities where the spread of Covid pandemic is at worrisome (quan ngại) levels and hospitals have run out of beds, ventilators and oxygen supplies. There is also the problem of vaccine shortage but this is partly understandable. A second wave of Covid was only to be expected, but the central government was apparently not so sure about it to have taken adequate precautionary steps.

With an estimated 85,000 Russian troops massed on Ukraine’s eastern border, it is only to be expected that Kiev should be keen to revive (phục hồi) interest in the country joining the Nato alliance.

Ngọc Lân

"Non sequitur" nghĩa là gì?

Photo by Carine L. on Unsplash

"Non sequitur" -> nghĩa lời tuyên bố khác, không đúng với lời tuyên bố được đưa ra trước đó.

Ví dụ
“China’s military investments (đầu tư) match its desire to out-compete America and hold our military forces at risk,” five senior GOP senators said. “President Biden’s defense spending cut doesn’t even keep up with inflation (lạm phát).” Don’t blink, or you might miss the non-sequitur.

I emailed Trillhaase directly to make certain we were looking at the same document and was answered with a request to write a letter to the editor, a non sequitur response that sounded to me like being told to, well, let’s say go jump in the lake.

I began to treat conversations (cuộc trò chuyện) like a game: I strove to make people laugh. I used sarcasm (mỉa mai), irony and puns, enjoying the slipperiness of the words, feeling victorious each time I elicited a laugh, even if it was at someone else’s expense. Leaping from one non sequitur to the next, I began to feel wittier than others.

In a competitive field, Putin’s remarkable non sequitur was the highlight (điểm nhấn) of his State of The Nation address. There was something in there for everyone, though. 

Ngọc Lân

Gián điệp Trung Quốc trong đại học Mỹ

hơn 500 nhà khoa học nhận tài trợ từ liên bang mỹ bị nghi ngờ làm gián điệp cho china...
-----

The federal health officials told a Senate committee that they are fighting to keep up with large-scale Chinese efforts to corrupt American researchers and steal intellectual property (ăn cắp sở hữu trí tuệ) that scientists hope will lead to biomedical advances (tiến bộ trong y sinh).

...China has targeted research throughout the economy from corn growers to cancer researchers.

...researcher Song Guo Zheng, who is awaiting sentencing after pleading guilty last year to lying on applications for NIH grants totaling $4.1 million that he admitted were used to enhance Chinese expertise in rheumatology (khoa thấp khớp) and immunology (miễn dịch học).

U.S. officials also have sounded the alarm that China has tried to hack COVID-19 research and is intent on pilfering U.S. science and technology because it believes American innovation will enable it to overtake the U.S. as a global superpower.

The United States’ competition with China escalated sharply during the Trump administration, culminating in the administration’s July 2020 decision to order the closure of the Chinese Consulate in Houston (đóng cửa lãnh sự quán china ở houston, ổ gián điệp). Trump administration officials accused the consulate of being crucial to a major Chinese spying operation that focused on private American companies fighting the coronavirus...

Toàn cảnh sự cố siêu tàu mắc kẹt trên kênh đào Suez

tập trung rủi ro ở những tàu siêu lớn e+ class như này thật sự khổng lồ...

mới kẹt ở suez thôi đấy, nếu đổ ở cửa ngõ Rotterdam hay Long Beach thì ko biết thảm họa thế nào,

cứ tưởng tượng lấy hành lý ở sân bay, và nhân lên hàng tỷ usd container chứa hàng hóa, thương phẩm như gạo, quặng...
-----
Hi Matt,

You said in your note below… “...frankly, we should have seen this coming, because a lot of people have been noticing supply chain fragility, even if Thomas Friedman didn’t."

Well some of us in the industry have been aware of this for a very long time and have been writing about it. Tom Friedman is a nice guy, along with all of the other observers (quan sát, nhận định) of how the world should be working. But logistics and supply chain management (quản lý chuỗi cung ứng) is usually considered boring (buồn chán, buồn tẻ) and get almost no airtime… until this!

The concentration of risk (tập trung rủi ro) in these E+ Class ships is huge. Actually though, a bigger risk to global commerce is if one of these monsters (con quái vật) falls over in the entrance channel to a regional hub, such as Rotterdam or Long Beach. Blocking Suez is one thing as there is an alternative (sail round the horn of Africa) albeit taking more time. But blocking access to Rotterdam hits traffic in an out. Diversion are possible, but this impacts road and rail links into and out of the alternatives (e.g Hamburg, Le Havre). These cannot be replicated at scale fast enough for the present velocity of global trade. Example when China shutdown due to the pandemic, the problems were caused globally when they restarted, due to boxes and ships being in the wrong place.

The chaos (hỗn loạn) can best be described as analogous to that of a hub airport having a baggage handling system failure. It’s not so much the bags in the system that are a problem, it’s the bags arriving on inbound flights and the bags arriving with passengers for outbound flights. Now scale this up to billions of dollars of containers with general cargo, bulk carriers with commodities such as grain or ore, Ro Ro vessels, etc. etc. etc.

I have done several studies including one for the US Government (related to the potential of terrorist (khủng bố) exploitation) awhile ago about the likely impact of events such as this. Back then the biggest ships were around 10K TEU per vessel, but even they were too big for many ports to handle. In the US, Halifax on the East coast and Long Beach on the west coast, can reliably handle the 24K TEU ships. The scale of cranes needed to offload them is also a challenge, as are the bayplan systems to operate the loading/offloading process. Get that wrong and the balance goes and the ship flips. This is not uncommon in some parts of the world.

Finally, the dirty little secret of global shipping is the number of mis-declarations on the manifests. This is why when some vessels catch fire, even though the containers are identified in the firefighting systems, a full on emergency is declared as the master and ship owners cannot trust what the manifest says. Shippers are supposed to declare hazmat goods and follow IMCO regulations, but they often don’t declare the hazmat and plan the game that there will not be a problem… Until there is.

The point I wish to make in writing to you, is that you are correct to highlight the problem this has caused, but it’s only one piece of a very complex puzzle. Ask Lloyds about this and they know it’s a problem in waiting… Well it has turned up - in a fortunately brief example, according to the reports in todays List and the mainstream media.

The truth is out there… as a TV show used to claim… You just need to look a bit harder. ;-)

Kind regards,

Ken

Matt Stoller: Economies of scale are great, until they aren’t.

Popular Now